Завантаження ...

На комплекс виробництв «Вектор» прийнято на захоронення 120 упаковок радіоактивних відходів

На комплекс виробництв «Вектор» прийнято на захоронення 120 упаковок радіоактивних відходів, які були перероблені на заводі з переробки рідких РАВ Чорнобильської АЕС На комплексі виробництв «Вектор» прийняли перші 120 упаковок радіоактивних відходів (РАВ),...

На комплекс виробництв «Вектор» прийнято на захоронення 120 упаковок радіоактивних відходів, які були перероблені на заводі з переробки рідких РАВ Чорнобильської АЕС


На комплексі виробництв «Вектор» прийняли перші 120 упаковок радіоактивних відходів (РАВ), що утворюються при переробці рідких РАВ у процесі зняття ЧАЕС з експлуатації. Відходи приймаються до спеціально обладнаного приповерхневого сховища твердих радіоактивних відходів (СОПСТРВ) КВ «Вектор».

«Будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, які утворилися під час зняття ЧАЕС з експлуатації, фінансувалося з Рахунку ядерної безпеки, адміністратором якого є Європейський банк реконструкції та розвитку. Основним зобов’язанням України було введення заводу в експлуатацію, але зміни до українських будівельних норм та необхідність дотримання усіх вимог довгострокової радіаційної безпеки сповільнили шлях до його промислової експлуатації. Довгий час він мав статус «довгобуда» зони відчуження. Але 2 місяці тому ми офіційно розпочали його промислову експлуатацію і сьогодні вже бачимо реальні результати роботи заводу.

Крім того, на початку цього року ми завершили будівництво ще одного «довгобуду» - першої черги комплексу виробництв «Вектор», одне зі сховищ якого приймає ці відходи від ЧАЕС. Сьогодні констатуємо - 120 упаковок були успішно прийняті на «Вектор» і найближчим часом завод та сховище мають вийти на повну виробничу потужність», - зазначив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

 
Він також наголосив, що Сховище на комплексі «Вектор» забезпечить 300 років безпечного зберігання відходів.


Довідково:

Проектна потужність заводу з переробки рідких радіоактивних відходів - 42 упаковки (бочки об’ємом 200 літрів) на добу. За умови безперебійного функціонування заводу впродовж усіх 250 робочих днів, це 10,5 тис. упаковок на рік.
Після переробки відходи знаходяться в залі витримки на проммайданчику ЧАЕС. Потім відбувається радіаційний контроль відповідно до критеріїв приймання на захоронення і упаковки спрямовують на спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів (СОПСТРВ).

Виробнича потужність СОПСТРВ на сьогодні, з урахуванням всього комплексу процедур КВ «Вектор», складає близько 24 упаковок на день. Загальний об’єм сховища складає 71280 м3 і дає можливість розмістити у відсіках РАВ об’ємом 50210 м3 при річній продуктивності – 704 контейнери КТЗ-3.0(15) і 8759 бочок з відходами.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия