Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич – світова столиця семантичного сюрреалізму

9-15 вересня, м.Славутич, Київська область, Україна. У Славутичі з 9 по 15 вересня в рамках програми уряду та Міністерства культури України «Малі міста − великі враження» за ідеї художника Юрія Расіна реалізовано амбітний проект – арт-резиденція «Сюрреалізм у просторі ...

9-15 вересня, м.Славутич, Київська область, Україна.


У Славутичі з 9 по 15 вересня в рамках програми уряду та Міністерства культури України «Малі міста − великі враження» за ідеї художника Юрія Расіна реалізовано амбітний проект – арт-резиденція «Сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича». Під час арт-резиденції відбулися технічний тур та виїзний мистецький пленер у Чорнобильській зоні відчуження. Завдяки співпраці адміністрації м. Славутич, Державного агентства з управління Зоною відчуження та ДСП «Чорнобильська АЕС» учасники проекту змогли відвідати унікальні об’єкти та переосмислити чорнобильську спадщину.

Зокрема резиденти відвідали внутрішні приміщення енергоблоків (блочний щит управління–3, приміщення головних циркуляційних насосів), побували біля меморіальної дошки на честь Валерія Ходимчука, який у ніч на 26 квітня 1986 р. став першою жертвою аварії на четвертому енергоблоці, відвідали оглядовий павільйон об’єкту «Укриття», де змогли побачити Новий безпечний конфайнмент та отримати інформацію про цю унікальну споруду. У результаті такої дводенної роботи на свіжому повітрі народилася багато нових ідей та готових творів – світлин, ескізів майбутніх картин та муралів тощо. 
Сподіваємося, що джерелом натхнення також стала екскурсія Краєзнавчим музеєм та безпосередньо містом Славутичем. Відкрилася друга у світі виставка семантичного сюрреалізму − пройшов «виставковий марафон», адже експонати представлені на п’яти локаціях, тож гостям та резидентам поставлено завдання за визначений час відвідати кожну з них. На кожній локації арт-куратор резиденції, заслужений працівник культури, кандидат історичних наук Віктор Гріза зробив авторську презентацію експонатів виставок «Школа сучасного мистецтва Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України», «Митці сквоту на Олегівській», «Українська мальовнича реальність у снах і наяву», «Метри українського сюрреалізму», «Скульптура. Кераміка. Графіка. Колаж». 

 

Представлені роботи відомих українських митців та молодих авторів трьох поколінь культури − 40−50-х, 60−70-х та 80−90 років XX ст., які працюють у стилі семантичного (знакового, змістовного, інформаційного) сюрреалізму. Загалом близько 115 експонатів презентовані цими днями у Славутичі, наймолодшому українському місті, яке вже сміливо можна назвати «столицею семантичного сюрреалізму». Міський голова Славутича Юрій Фомічев, вітаючи присутніх на відкритті виставки, зазначив, що Славутич – це ідеальне місто для зустрічей митців, а міська адміністрація підтримує амбітні ініціативи, вже реалізує сміливі дії та інвестиційні проекти для використання потенціалу культурної та креативної, туристичної, спортивної, наукової індустрій міста. Виставка працюватиме у Славутичі до 22 вересня. 
Одним із завдань команди проекту була активна комунікація та залучення місцевої спільноти до заходів арт-резиденції. Як наслідок, у новому просторі «City-квадрат» були презентовані творчі роботи славутицьких художників Віктора Одиниці, Людмили Хилобок, Олександра Джарти та картини, що буди подаровані місту Славутич з моменту його народження.


У мерії відкрилася фотовиставка «Фантастичний Славутич», участь в який взяли 12 фотографів-аматорів та професіоналів, які мешкають у Славутичі: Маргарита Гасанова, Вадим Івкін, Альона Кокшина, Дмитро Корчак, Ігор Лишиленко, Юрій Мацегора, Віталій Медведь, Дмитро Мітічкін, Ганна Підгайна, Анастасія Терещенко, Олексій Толкач, Лукас Хіксон. Представлено 60 неперевершених фотографій, де показано міську ідентичність, унікальну історію, традиції, автентичність, ландшафт та архітектуру Славутича. Усі без винятку учасники виставки отримали дипломи та подарунки.

Крім того, в холі Палацу дітей та молоді відкрито виставку-конкурс «Мій Славутич у 3000 році», де представлено 25 малюнків, які виконали вихованці Дитячої школи мистецтв і Палацу дітей та молоді. Сюрреалістичні малюнки містять у собі звернення до підсвідомих образів, звільнені від панування раціонального мислення, парадоксально поєднують форму та зміст, але кожен із них виконано з великою любов’ю до рідного Славутича. За результати виставки малюнків сертифікатами та подарунками нагороджені усі без виключення учасники, дипломи отримали: І ступеня – Поліна Челядінова та Амелі Ченкова (в обох викладач − Л. В. Хілобок, ДШМ); ІІ ступеня – Дарина Кезь та Тетяна Чеботар (в обох викладач − Л. В. Хилобок, ДШМ); ІІІ ступеня – Богдана Корж (викладач − Н. Є. Круковець, ПДМ) й Анастасія Лук’яненко (викладач − Н. Д. Сержан, ПДМ). 
Протягом арт-резиденції пройшли П’ЯТЬ майстер-класів живопису семантичного сюрреалізму, учасниками яких стали 100 славутичан різного віку, зокрема дорослі та діти, у т.ч. особи з особливими потребами, а також учасники АТО та їх родини. Майстер-класи провели художники Юрій та Марія Расіни. Відбулася також й творча зустріч із національним художником кримських татар, винахідником власного стилю та творчої майстерні «Ель-Чебер» Рустемом Скибіним, який провів майстер-клас з розпису орнаментами й візерунками кримських татар. Творча атмосфера сприяла тому, що близько 80 малюнків учасників усіх майстер-класів будуть представлені на виставці «Славутич – столиця семантичного сюрреалізму», яку вже наприкінці вересня буде відкрито в мерії.
У рамках кінопрограми всі охочі змогли завітати на Вечір українського анімаційного фільму у Кіноконцертному комплексі та поринути у світ дитинства покоління 70−80-х, переглянувши український радянський мультфільм «Пригоди капітана Врунгеля» режисера Давида Черкаського. Відбувся унікальний кінопоказ художнього фільму «Брама» (2017, Україна−США, режисер − Володимир Тихий) та творча зустріч із заслуженою артисткою України Ірмою Вітовською. Глядачі поринули у містичну драму родини диваків на чолі із бабою Прісею, що мешкають неподалік із сумнозвісним Четвертим реактором. 


Для резидентів був проведений брейнстормінг «Конкурс ескізів муралу» − в Офісі підтримки громадських ініціатив резиденти обговорили ідеї, що можуть бути відображені на муралі. Стінопис незабаром може з’явиться на одній з будівель закладів культури міста. Резиденти зустрілися з художником-монументалістом, автором унікальних вітражів Миколою Лінником, який розповів про історію та пам’ятки радянського постмодерну Славутича. Резиденти відвідали споруди басейну «Лазурний» та міської лікарні, де представлені кращі зразки вітражей та кераміки. Відбулася ознайомча екскурсія до дитсадка «Крунк», що у Єреванському кварталі.

Будівля та внутрішнє оздоблення «Крунку» є яскравим прикладом постмодернізму – унікальні вітражі, картини з Художнього фонду Вірменії, рожевий туф та шляхетний травертин, зимові сади, картинна галерея всередині, бронзові журавлики на даху. Резиденти отримали нечувану інформацію про історію дитсадка, який цими вересневими днями святкує 30-річний ювілей.

Шоу «Звуки алюзії» відкрив флешмоб #СюрСлавутич19 у котловані «Сухе озеро». Завдяки флешмобові, футболки всіх охочих набули сюрреалістичного хендмейд-принту, а в «сухому озері» з’явилися живі «риби». На двох сценах концерт оупен-ейр продовжився виступами юної славутицької зірки, Івана Архипова, вокального гурту «Вітамін», «Театру танцю та моди» Євгенії Гордюк, оркестру військової частини №3041, тріо NotaBene, хорової капели «Натхнення» та хедлайнеру концерту – українського інді-рок-гурту Vivienne Mort. Вдало доповнили атмосферу свята слайд-шоу фотографій картин учасників арт-резиденції, а також фудзона для всіх охочих.  Під час щоу також відбулася прем’єра нового проморолику «Легко. Славутич – місто нових ідей» від фірми Sweetanok. 
 
 
Окремою подією став тематичний семінар з розвитку туристичної дестинації «Славутич–Чорнобиль», який зібрав ключових гравців туристичного ринку цього напрямку. Із доповідями та повідомленнями виступили: міський голова Славутича Юрій Фомічев (модератор семінару), Кирило Гарник (Державне агентство з управління Зоною відчуження), Сергій Мирний (Асоціація чорнобильського туризму), Ярослав Ємельяненко (ТОВ «ЧОРНОБИЛЬ−ТУР»), Катерина Асламова (Асоціація чорнобильських гідів), Дмитро Баглаєв (головний архітектор Славутича), Ніна Баришевська (відділ культури, національностей та релігій Славутицької міської ради), Арина Старовойтова (КП «АРР»), Зоя Чугай, Олександр Горбач (Любецька та Михайло-Коцюбинська ОТГ), Віктор Гріза (арт-куратор, заслужений працівник культури України, кандидат історичних наук), В’ячеслав Арещенко (Всеукраїнська асоціація гідів), Тетяна Коржинська (Чернігівський обласний туристично-інформаційний центр КЗ Чернігівської обласної ради, Олександр Бондар (чернігівський історик-дослідник) та інші. Від учасників семінару прозвучали слушні думки та пропозиції щодо перетворення Чорнобильської зони відчуження на одну з точок зростання Славутича та нової України, подальшого розвитку чорнобильського та пост-радіаційного туризму як обов’язкової складової системи заходів з відродження територій та громад після радіаційних аварій, піднімались питання специфіки підготовки гідів у Зоні відчуження, ролі креативних подій для розвитку туристичної дестинації, медіа тощо. 
За наслідками семінару готуються відповідні звернення та підсумовуючі документи. Загалом прозвучало 12 доповідей, матеріали семінару узагальнені в електронному вигляді, крім того, всім учасникам було презентовано інформаційний буклет «Славутич. Повернення до життя». Як висновок змістовної робочої зустрічі та діалогу під час семінару, можна зазначити, що маючи унікальний історичний, урбаністичний та архітектурний контекст, Славутич є новою культурно-туристичним центром туристичної дестинації «Славутич–Чорнобиль», яка дозволяє гостям цієї місцевості отримати неймовірні враження. 
На закритті арт-резиденції відбувся концерт класичної музики від ансамблю «Співзвуччя» з міста Чернігів. Міський голова Юрій Фомічев разом з організаторами арт-резиденції привітав усіх із завершенням проекту, вручив дипломи та сертифікати, подарунки учасникам виставок та резидентам. Пройшов благодійний аукціон − кошти від продажу картин особисто від їх володарів надійшли на рахунок Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю «БлагоДар». Умовно прозвучали прощальні фанфари, але робота зі створення арт-резиденції в Славутичі тільки-но розпочата, адже хоча проект і завершено, однак нова ідея ще обов’язково матиме подальший розвиток. Результати арт-резиденції будуть представлені в окремому виданні та у спільному творчому проекті для експонування в столиці України.
Проект реалізований КП «Агентство регіонального розвитку» Славутицької міської ради у співпраці з відділом культури, національностей та релігії за підтримки виконавчого комітету Славутицької міської ради в рамках програми уряду та Міністерства культури України «Малі міста − великі враження». 


Зв’язок з організаторами за телефонами: (04579) 2-22-50, 050-353-11-35 (Арина Старовойтова, Марина Карасьова) або електронною поштою slavutich.ofis@gmail.com

Офіційний «Фейсбук» арт-резиденції, логістика та детальна програма заходів: facebook.com/SlavutychSurrealism/

Запрошуємо до Славутича – міста нових ідей!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: