Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПЕРЕД ЕНЕРГОАТОМОМ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА

• Фінансисти підрахували: станом на 1 липня 2020 року вона становитиме близько 12 млрд грн. • Компанія змушена скорочувати обов’язкові видатки та згортати важливі для безперебійного постачання електроенергії й безпечної роботи атомних станцій програми. А що це означає для української економіки в цілому?...

 

• Фінансисти підрахували: станом на 1 липня 2020 року вона становитиме близько 12 млрд грн.
• Компанія змушена скорочувати обов’язкові видатки та згортати важливі для безперебійного постачання електроенергії й безпечної роботи атомних станцій програми.


А що це означає для української економіки в цілому?

Протягом усіх років свого існування Енергоатом був одним з основних елементів української економіки: частка електроенергії українських АЕС становить щонайменше 50% від загального обсягу виробництва електроенергії в Україні. З 2005 року експлуатуються 15 атомних енергоблоків, щорічно виробляючи понад 80 млрд кВт*годин електроенергії.

Це й десятки тисяч робочих місць, і щомісячні відрахування до держбюджету. Торік загальна сума податків компанії дорівнювала 19,4 млрд грн, з яких 16,7 млрд надійшли до бюджетів усіх рівнів. Енергоатом – це потужний двигун української економіки з десятками тисяч робочих місць, виробник безпечної та дешевої електроенергії.

Але з 1 липня 2019 року, відколи запрацював новий ринок електроенергії, Енергоатом опинився в скрутному становищі. З лютого 2020 року почалося безпрецедентне зростання заборгованості перед НАЕК «Енергоатом» за відпущену ним електроенергію. Розбалансований енергоринок виявився нездатним забезпечити чесні і конкурентні умови для учасників.

Відсутність стратегічної державної політики з підтримки такої компанії призведе до катастрофічних наслідків не тільки для нас, але в цілому для української економіки.
То чи не час сплатити по рахунках?


З виступу віце-президента НАЕК «Енергоатом» Германа Галущенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: