Завантаження ...

Почали перевозити ядерне паливо на СВЯП-2

Нещодавно розпочали перевозити відпрацьоване ядерене паливо на СВЯП-2. Чорнобильська АЕС перевозить його зі СВЯП-1 Сьогодні у рамках проведення «гарячих» випробувань до сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу СВЯП-2 було перевезено першу партію з 9 відпрацьованих паливних збірок, які напередодні було ...

 

Нещодавно розпочали перевозити відпрацьоване ядерене паливо на СВЯП-2. Чорнобильська АЕС перевозить його зі СВЯП-1.

Сьогодні у рамках проведення «гарячих» випробувань до сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу СВЯП-2 було перевезено першу партію з 9 відпрацьованих паливних збірок, які напередодні було завантажено зі сховища «мокрого» типу СВЯП-1. Перевезення відпрацьованого ядерного палива відбувається у рамках окремого дозволу на введення в експлуатацію ядерної установки — сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2, який було надано Державною інспекцією ядерного регулювання України.

«Початок «гарячих» випробувань та перевезення відпрацьованого ядерного палива до СВЯП 2 – важлива подія, на яку чекала не тільки Україна, а й наші міжнародні партнери, що підтримують нашу країну під час зняття ЧАЕС із експлуатації, перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Хочу ще раз подякувати усім профільним українським інституціям за ефективну та злагоджену роботу, донорам Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку за фінансову підтримку та підрядникам, які працювали в карантинних умовах. Персоналу ЧАЕС бажаю успішного, і, головне, безпечного проведення «гарячих» випробувань», - заявив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Також Міністр додав, що безпека - найважливіший аспект, якого треба дотримуватися під час проведення будь-якої діяльності. А введення "сухого" типу в експлуатацію дозволить надійно зберігати відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС протягом найближчих 100 років. Як зазначив в.о. генерального директора ДСП «ЧАЕС» Володимир Пєсков, початку «гарячих» випробувань передувала тривала підготовча робота як на СВЯП-1, так і на СВЯП-2. Поводження з відпрацьованим ядерним паливом в обох сховищах та його транспортування – це комплекс досить серйозних взаємопов'язаних операцій, а самі «гарячі» випробування – це важливий технологічний процес, який тепер буде виконуватись із реальними відпрацьованими збірками, а не їх імітаторами.

Перевезення здійснюється спеціальним вагоном-контейнером, який додатково виконує функцію біологічного захисту персоналу від радіаційного опромінення. Щоб перевезти усе відпрацьоване ядерне паливо, яке зараз зберігається у сховищі «мокрого» типу СВЯП-1, то потрібно близько десяти років. Всі операції, що здійснюються в СВЯП-2, є новими, а поводження з тепловидільними збірками безпосередньо на новому сховищі є досить складним і включає різку, перепакування, висушування, герметизацію в спеціальному пеналі та подальше горизонтальне розміщення в сухому бетонному модулі для зберігання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия