Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Соціально-психологічний центр Славутича відзначає 25-річний ювілей!

Літопис Соціально-психологічного центру в м. Славутич розпочався 15 лютого 1994 року. Нині він святкує славний ювілей. Рівно 25 років тому, відповідно до розпорядження представника президента України «Про створення Центрів психологічної реабілітації населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи»...

 
Літопис Соціально-психологічного центру в м. Славутич розпочався 15 лютого 1994 року. Нині він святкує славний ювілей. Рівно 25 років тому, відповідно до розпорядження представника президента України «Про створення Центрів психологічної реабілітації населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи», в рамках програми ООН «ЮНЕСКО−Чорнобиль» було засновано Соціально-психологічний центр у нашому місті. 


У далекому вже 1994 році для забезпечення роботи Центру спеціалістами міським головою Славутича Володимиром Удовиченком були запрошені молоді фахівці, випускники Київського національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова Віктор та Валентина Одиниці, Олександр Линкевич, Юрій Акименко, які й розпочали діяльність по створенню установи.

25 років – незначний час в історичному вимірі, але для Соціально-психологічного центру цей час надзвичайно багатий, наповнений великою кількістю подій і досягнень. Тривалий час основними напрямками діяльності організації була робота з “чорнобильцями”. Спеціалісти надавали соціально-психологічну допомогу дорослим, підліткам та дітям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Події того часу викликали серйозну стурбованість у людей стосовно подальшого життєвого майбутнього, пристосування до нових місць проживання зі своїми особливостями, труднощами та проблемами. Соціально-психологічний центр став місцем підтримки та довіри для жителів міста.

Історія роботи Центру пов’язана з розробкою та виконанням багатьох проектів із залученням міжнародних партнерів та організацій.

У 2014 році установа змінила своє підпорядкування та була передана в управління Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. З цього часу Соціально-психологічний центр Славутича суттєво розширив та змінив свої функції.

На сьогодні основними видами діяльності Центру є соціальна та психологічна допомога учасникам бойових дій, ветеранам війни, учасникам АТО (ООС) та членам їх сімей, постраждалим учасникам Революції Гідності, внутрішньопереміщеним особам та іншим категоріям громадян, які потрапили в кризову життєву ситуацію.

З метою надання психологічної допомоги ветеранам АТО (ООС) проводяться індивідуальні консультації, широко застосовуються групові форми психологічної роботи. Центр надає і юридичну підтримку: проводяться індивідуальні консультації з актуальних правових питань, “круглі столи” за участі представників влади, соціальних служб, медичних закладів, Центру зайнятості; надається допомога в оформленні документів щодо пільг, отримання матеріальної допомоги, навчання, працевлаштування тощо.

При Соціально-психологічному центрі працює група підтримки дружин та матерів учасників АТО (ООС). Такі зустрічі покращують соціально-психологічний клімат в родинах, допомагають вирішити актуальні індивідуальні та сімейні життєві проблеми, сприяють соціальній адаптації ветеранів.

Також реалізуються програми відповідно до потреб інших категорій населення, зокрема:

• «Готуюсь стати мамою» − з підготовки жінок до відповідального материнства;
• «Психологічний супровід молодих батьків» − вона допомагає покращити дитячо-батьківські відносини, вчить молодих батьків ефективно взаємодіяти з дітьми;
• «Підготовка дитини до школи» − направлена на розвиток психічних процесів дитини, допомагає формувати мотивацію до навчання, сприяє формуванню цілісної особистості дитини;
• «Літня школа особистісного розвитку дитини», «Програма покращення соціально-психологічного клімату в класному колективі» − для школярів;
• «Таємниці жіночого здоров’я» − з профілактики психосоматичних проблем;
• «Наша старість – тільки в радість!» − вона допомагає підтримати людей похилого віку в самореалізації та адаптації до нового вікового періоду.

Центром надаються фізкультурно-оздоровчі послуги: масаж з використанням масажного крісла, лікувальна фізкультура за допомогою профілактора Євмінова, заняття з фізичної реабілітації у фітнес-центрі (аеробний, анаеробний та тренажерний зали).

Окрім того, для родин учасників АТО (ООС) проводяться індивідуальні, групові та масові заходи: родинні свята, тематичні вечори, конкурси, вікторини тощо. Наприклад, у відвідувачів викликають зацікавленість поїздки до театру, екскурсії (на Чорнобильську АЕС, в історичні місця регіону, на Кінно-спортивну базу), відзначення народних та державних свят (День Конституції, День Незалежності, День Збройних сил, День Національної гвардії України, Міжнародний день волонтерів, свята − Масляна, Новий рік, Медовий Спас, День рибалки).

Центр є ініціатором та організатором турнірів з футболу серед учасників АТО (ООС) регіону, інших спортивних заходів, свят, акцій. Із початку 2017 року при Соціально-психологічному центрі Славутича діє служба психологічної та правової допомоги «Телефон довіри» для учасників АТО (ООС) та членів їх родин, яка створена з метою розширення доступу до психологічних послуг і правової підтримки ветеранів, передусім із сільської місцевості.

На «Телефоні довіри» чергують кваліфіковані фахівці-психологи та юрист, які надають підтримку в подоланні особистих та сімейних психологічних і правових проблем абонентам із різних регіонів України.

За роки діяльності у Центрі сформувався міцний колектив високопрофесійних фахівців (практичних психологів, фахівців із соціальної роботи та інших), здатних виконувати багатовекторні завдання, спрямовані на подолання значного спектру соціокультурних та психологічних проблем цільових категорій населення.

Працівники Центру постійно підвищують свій професійний рівень, займаються науковою діяльністю, беруть участь у науково-практичних семінарах, тренінгах, конференціях, навчальних програмах. Установа завоювала авторитет як серед населення, так і серед органів місцевого самоврядування. Створена нова модель надання дієвої соціально-психологічної допомоги населенню, напрацьовані механізми формування соціальної відповідальності – найважливішого чинника подолання наслідків кризи будь-якого походження.

Фахівці з чотирьох університетів Японії (Наґоя, Хірошіма, Фукушіма, Кансай) на основі опитування понад 2000 респондентів дійшли висновку, що рівень душевного здоров’я і суб’єктивного відчуття щастя достовірно вищій у тих осіб, які користувались послугами Центрів соціально-психологічної реабілітації, в тому числі й Славутицького центру.

Таким чином, Соціально-психологічний центр м. Славутич демонструє високу ефективність роботи, надаючи допомогу всім віковим категоріям населення, інформуючи всі зацікавлені групи щодо можливостей зниження соціальних ризиків, поширюючи свою діяльність на прилеглі регіони та окремі райони й населені пункти сходу України. Соціально-психологічний центр Славутича завжди готовий надати підтримку та допомогу у вирішенні складних життєвих питань!

Юрій АКИМЕНКО,
заступник директора,
кандидат психологічних наук,
Ірина ОЛЕКСА,
фахівець із соціальної роботи
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: