Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Об’єдналися в Славутичі

У Славутичі 26 лютого відбувся публічний захід «Муніципальна координаційна платформа з розвитку «Енергетична та кліматична трансформація». Учасниками його стали представники ЄС, підписанти «Угоди мерів», представники Програми ЄС «Угода мерів – демонстраційні проекти», національні та територіальні координатори Київської та Чернігівської...


 
У Славутичі 26 лютого відбувся публічний захід «Муніципальна координаційна платформа з розвитку «Енергетична та кліматична трансформація».

Учасниками його стали представники ЄС, підписанти «Угоди мерів», представники Програми ЄС «Угода мерів – демонстраційні проекти», національні та територіальні координатори Київської та Чернігівської областей, а також представники міських влад – це міста: Березань, Біла Церква, Буча, Вознесенськ, Гола Пристань, Енергодар, Житомир, Кременчук, Кропивницький, Миргород, Обухів, Пирятин, Славутич, Слов’янськ, Тернопіль, Тетієв, Фастів, Чернігів, Чортків, Чугуєв.

З вітальним словом до учасників звернувся міський голова Славутича Юрій Фомічев. На високому професійному рівні весь захід модерувала національний експерт Проекту ЄС в Україні «Угода мерів – Схід» Оксана Кисіль, презентував затверджену концепцію муніципальної платформи керівник цього проекту Крістоф Фрерінг. Відбулася й церемонія підписання для учасників Муніципальної платформи.

Далі учасники обговорили проект «Плану робіт Муніципальної платформи на 2019 рік», дорожню карту щодо залучення інвестицій в ПДСЕР(К) та роль підписантів, національних і територіальних координаторів.

Ян Ваандерс, керівник Програми ЄС «Угода мерів – демонстраційні проекти», звернув увагу на внутрішню спроможність підписантів щодо проектного менеджменту, проаналізував існуючу структуру. Були заслухані й пропозиції щодо підвищення потенціалу цієї європейської програми.

 

Андрій Зінченко, співзасновник громадської організації «Грінінкубатор», презентував присутнім напрацювання щодо започаткування в Славутичі першого в Україні муніципального енергокооперативу «Сонячне місто». Ірина Озимок, менеджер програми місцевого економічного розвитку WNISEF, засновниця Міжнародного саміту мерів, акцентувала увагу на таких темах:

«Як створити сталі та сприятливі екосистеми для основних зацікавлених сторін в місті?»

«Що повинно зробити місто для стимуляції розвитку стартапів, в тому числі з енергоефективності та адаптації до змін клімату?»

«Що повинно зробити місто щоб просування інновації та технології на локальному ринку?»

«Як маленькі міста можуть стати привабливими клієнтами для бізнесу? Що вони можуть пропонувати для стартапів?»
«Як ідентифікувати потенційні проекти муніципальної інфраструктури з енергоефективності та адаптації до змін клімату на локальному рівні?»

Про механізми запровадження стартапів, їх значення, напрацьований європейський досвід розповів Рубен Ньювенхауз, голова Міжнародної дорадчої ради при Економічній Раді Амстердаму (Нідерланди).

До речі, приїзд Рубена став продовженням Міжнародного саміту мерів, на якому очільники міст та громад наприкінці 2018 року вперше набули практичні «подарунки» для розвитку. Міський голова Юрій Фомічев отримав для громади саме цей практичний семінар з голландським експертом.

У цей день учасники змогли поспілкуватися, обмінятися напрацьованим досвідом, поставити експертам запитання й почути відповіді на них, обговорити питання подальшого розвитку своїх громад. І важко не погодитися зі словами Рубена Ньювенхауза: «Все неможливе можливо!»

Таким чином, і «Муніципальна координаційна платформа з розвитку», і «Міжнародний саміт мерів» об’єдналися в Славутичі, що є добрим знаком і дуже показовим.

Відділ інформації

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: